Holter ρυθμου (περοπατητικη ηλεκτροκαρδιογραφια) 24ωρου: Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος 24ώρου ή και 48ώρου σε ηλεκτρονική μνήμη, καθώς και η μετέπειτα ανάλυση αυτών των δεδομένων από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποτελούν το σύστημα Holter ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Με το Holter ενώ ο εξεταζόμενος συνεχίζει να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες, μπορούν να εκτιμηθούν διάφορα καρδιολογικά γεγονότα, που πολλές φορές εμφανίζονται σποραδικά, ώστε να είναι απίθανη η καταγραφή τους σε απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Ο εξεταζόμενος φορά το holter και φεύγει μ αυτό στο σπίτι του. Ο γιατρός το αφαιρεί μετά από 24 ώρες και μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα των αρρυθμιολογικών προβλημάτων του ασθενούς (έκτακτες συστολές, βραδυκαρδίες, ταχυκαρδίες). Έχει απόλυτη ένδειξη στα λιποθυμικά ή συγκοπικά επεισόδια και τώρα πια αποτελεί εξέταση ρουτίνας μετά από κάθε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Λόγω της τεράστιας αύξησης του επιπολασμού της κολπικής μαρμαρυγής και του εξ αυτής κινδύνου εμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου, οι κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν την προληπτική τοποθέτηση holter ρυθμού κάθε έξι μήνες για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών.
24ωρη περιπατητική καταγραφή αρτηριακής πίεσης («holter πίεσης»): Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης, είναι ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 λεπτά επί 24 ώρες. Αποτελείται από περιχειρίδα που τυλίγεται στο βραχίονα και από συσκευή μεγέθους πορτοφολιού που συνδέεται με την περιχειρίδα και τοποθετείται στη ζώνη ή κρεμιέται στον ώμο. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης μακριά από το αγχωτικό περιβάλλον του ιατρείου. Έτσι αποκτάται πλήρης εικόνα της πίεσης στις συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, κατά τη διάρκεια της εργασίας, στο σπίτι και τον ύπνο. Η 24ωρη καταγραφή της πίεσης δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα υπερτασικά άτομα. Είναι όμως χρήσιμη σε επιλεγμένες περιπτώσεις.